Klub trudnica i mladih mama

Klub trudnica i mladih mama


 
PrijemPortalGalerijaLista članovaKalendarČesto Postavljana PitanjaTražiKorisničke grupeRegistruj sePristupitekst


Delite | 
 

 Trudnoća i vitamini

Ići dole 
AutorPoruka
Viki
Admin
avatar

Broj poruka : 856
Points : 27469
Reputation : 10
Datum upisa : 25.07.2011
Godina : 31
Lokacija : Sabac

PočaljiNaslov: Trudnoća i vitamini   Ned Jul 07, 2013 8:11 pm

Trudnoća

Najobičniji B-vitamin (folna kiselina) može da zaštiti novorođenče od ozbiljnih urođenih deformacija.
Za vrijeme trudnoće, jednostavno nije moguće unijeti dovoljno vitamina i minerala isključivo putem ishrane, a da time budu ispunjene vaše potrebe i potrebe vaše bebe koja se razvija. Stoga bi vaš ljekar trebao prepisati dodatak neophodnih vitamina i minerala.
Vitamini potrebni za vrijeme trudnoće

[b style="border: 0px; font-family: inherit; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Folna kiselina[/b] — Ne podcjenjujte značaj odgovarajuće količine vitamina. Jedna nedavno rađena studija je čak pokazala da jedan jedini B-vitamin, folna kiselina, može praktično u potpunosti da otkloni rizik od urođenih deformacija kod novorođene bebe. Ta studija, objavljena u „Lanceti” (1994), zaključila je da dodaci folne kiseline (400 mcg svakog dana) mogu znatno da umanje rizik od pojave deformacija živčane cijevi, među koje spada i spina-bifida, opasna i često smrtonosna deformacija kičmenog stuba.
Folna kiselina također može preventivno da djeluje na pojavu facijalnih deformacija. Istraživači uključeni u Program za praćenje urođenih deformiteta u Kaliforniji otkrili su da uzimanje folne kiseline prije ostajanja u drugom stanju i za vrijeme prva dva mjeseca trudnoće može da umanji stepen pojavljivanja rascijepljene usne (takozvane zečje usne) i nesraslog nepca. Kalifornijski tim pratio je 731 ženu čija su djeca imala ove deformitete i 734 žene čija djeca nisu imala nikakvih urođenih mana. Žene koje su uzimale multivitamine čiji je standardan sastojak i folna kiselina, znatno rjeđe su rađale djecu sa deformitetima usta ili lica. U stvari, istraživači su zaključili da uzimanje multivitamina umanjuje rizik od ovakvih slučajeva za 25 do 50 procenata.
Izuzetno dobri prirodni izvori folne kiseline su prokelj, karfiol, prokule, sok od pomoranče, banane, džigerica, jaja, kruh od integralnog brašna i obogaćene cerealije. Dodatak folne kiseline treba da se uzima do ostajanja u drugom stanju i u toku prvih dvanaest tjedana trudnoće. Trudnicama se obično preporučuje 400 mcg na dan.
[b style="font-family: inherit; border: 0px; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Antioksidanti[/b] — Ishrana trudnica treba da je bogata antioksidantima kao što su beta-karotin, vitamini C i E i selen. Ti značajni vitamini i minerali trebalo bi da su uključeni i u njen prenatalni vitaminski režim. Evo i zbog čega. Studija koja je nedavno rađena na Univerzitetu u Sinsinatiju pokazala je da žene sa preeklampsijom (opasan oblik visokog krvnog pritiska koji pogađa neke žene za vrijeme trudnoće) imaju u krvi samo upola onoliku antioksidantu aktivnost od one koju imaju žene kod kojih se ovaj poremećaj ne pojavljuje. Ovo ne znači da antioksidanti mogu da spriječe pojavu preeklampsije, ali jasno upozorava da imaju veze sa očuvanjem zdravlja žena tokom trudnoće.
Još jedna nedavno objavljena studija ukazuje na to da buduće majke mogu da spriječe da se jednom u budućnosti kod njihovog, još nerođenog djeteta, stvori tumor na mozgu. Nova istraživanja snažno navode na pomisao da ishrana majke neposredno prije i za vrijeme prvih nekoliko tjedana trudnoće može da utiče na kasniji razvoj jednog od najčešćih oblika tumora na mozgu koji se pojavljuje u djetinjstvu. Točnije, ukoliko je majka u tom periodu konzumirala male količine vitamina C, to može da doprinese formiranju tumora na mozgu kod malog djeteta.
[b style="font-family: inherit; border: 0px; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Vitamin A[/b] — Trudnice ne bi trebalo da uzimaju pretjerano velike količine vitamina A (preko 5000 i. j. na dan), zato što se tako velike doze povezuju sa urođenim deformitetima. Radije neka se pridržavaju beta-karotina, jer njega sam organizam po potrebi pretvara u vitamin A, tako da gotovo da ne postoji šansa za predoziranje.
Minerali za vrijeme trudnoće
[b style="font-family: inherit; border: 0px; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Magnezij[/b] – Može li magnezij da spriječi pojavu preeklampsije? Jednim ispitivanjem poređen je nivo magnezija u krvi dvadeset sedam pacijentica sa preeklampsijom i dvadeset sedam zdravih trudnica. Nivo magnezija prije tretmana dodacima bio je znatno niži kod trudnica sa preeklampsijom nego kod onih zdravih iz kontrolne grupe. Rezultati ovog ispitivanja navode na pomisao da niska koncentracija magnezija može da dovede do razvoja hipertenzije. Mnogi nutritivno orijentirani ljekari danas svojim pacijenticama koje su sklone preeklampsiji savjetuju uzimanje dodatka magnezija.
[b style="font-family: inherit; border: 0px; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Cink[/b] – Premale količine cinka koje se konzumiraju za vrijeme trudnoće mogu da imaju veze s malom težinom bebe pri rođenju i prijevremenim porođajem. U toku jednog ispitivanja procjenjivano je konzumiranje cinka tako što su tražili od žena da se prisjete namirnica koje su konzumirale. Žene koje su uzimale samo 40 procenata od preporučene dnevne potrebe bile su izložene dvostruko većem riziku od rađanja sitne bebe ili prijevremenog porođaja nego one koje su konzumirale osrednje količine cinka. Rizik od prijevremenog porođaja bio je čak tri putra veći. Jedan druga studija pratila je 580 zdravih trudnica, američkih crnkinja, sa plazmatskim nivoima cinka nižim od normale. Žene su bile podijeljene u dvije grupe. Jedna grupa je dobivala dodatak cinka, a druga placebo (lažni preparat). Novorođenčad žena koje su dobijale dodatak cinka imala su znatno veću težinu pri rođenju i veći obim glave, što je znak općeg dobrog zdravlja novorođenčadi.
[b style="font-family: inherit; border: 0px; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Kalcij[/b] — Dodaci kalcija mogu da snize krvni pritisak za vrijeme trudnoće, što može da bude od pomoći u prevenciji preeklampsije. Tokom jednog ispitivanja, koje je obuhvatilo skoro 1200 žena podijeljenih u dvije grupe, počevši od dvadesete nedjelje trudnoće jednima je davano 2 g kalcij-karbonata na dan, a drugima placebo. Na kraju ispitivanja, stepen povišenog krvnog pritiska i problema povezanih s tim bio je znatno manji u grupi koja je dobijala kalcij nego u onoj koja je dobijala lažni preparat.
Rezultati ovih ispitivanja u skladu su sa drugim proučavanjima žena, vršenim u zemljama kao što su Gvatemala i Etiopija, u kojima je ishrana karakteristična po malom broju kalorija i velikoj količini kalcija. U tim je zemljama, mada se tamo žene ne hrane onako dobro kao u Americi, ipak manji broj slučajeva povišenja krvnog pritiska u trudnoći i problema koji se javljaju u vezi s tim, kao što su zadržavanje tečnosti i proteinuria (prisustvo bjelančevina u urinu koje može da ukazuje na oboljenje bubrega uzrokovano visokim krvnim pritiskom).
I druga studija koja je proučavala Amerikanke potvrđuje da kalcij može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska za vrijeme trudnoće. Ispitivanju je bilo podvrgnuto trideset žena sa normalnim krvnim pritiskom i dvadeset žena sa povišenim pritiskom. Objema grupama je svakodnevno davano 1000 mg dodatka kalcija u periodu od dvadeset nedjelja. Kod žena sa visokim pritiskom došlo je do dramatičnog opadanja dijastolnog pritiska (pritiska u arterijama u periodu odmaranja srčanog mišića između dva otkucaja), ali nije bilo nikakve promjene u sistolnom pritisku. Na žene sa normalnim krvnim pritiskom kalcij nije imao nikakvog utjecaja.
[b style="font-family: inherit; border: 0px; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Željezo[/b] — U jednom članku objavljenom u Američkom žurnalu za kliničku ishranu, stoji da se nedostatak željeza utvrđen na početku trudnoće povezuje sa tromošću, pretjeranim dobivanjem u težini i udvostručenim rizikom od prijevremenog porođaja i rađanja beba male težine. Pouka glasi da je za vrijeme trudnoće suštinski važno da konzumirate namirnice bogate željezom. U mnogim slučajevima, ljekari će prepisati dodatke ovog minerala svojim trudnim pacijenticama.
Blagotvorno ljekovito bilje za zdravu trudnoću
[b style="border: 0px; font-family: inherit; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]List maline[/b] je ljekovita biljka koja se najviše upotrebljava jer je najsigurnija za pripremu materice za porođaj, pošto je praktično potpuno netoksična, čak i u visokim dozama. Pijte jednu šalicu čaja od malinovog lista dnevno.
[b style="border: 0px; font-family: inherit; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Đumbir[/b] (korijen) se u Kini već vjekovima koristi kao sredstvo za ublažavanje mučnine prouzrokovane putnom bolešću, jutarnjih mučnina u trudnoći i stomačnih poremećaja uopće. Smatra se da je potpuno siguran za trudnice. Da biste ublažili mučninu i nelagodnosti izazvane hormonalnim promjenama, svako jutro ispijajte na prazan želudac šalicu čaja od đumbirovog korijena ili ga uzmite u vidu jedne tablete ili kapsule. Preko dana, gucnite povremeno malo đumbirovog soka ili čaja od nane.
[b style="border: 0px; font-family: inherit; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Čaj od kamilice[/b] je odličan za ublažavanje stresa, a u kombinaciji sa đumbirom preporučuje se kao odlično sredstvo protiv jutarnje mučnine.
Listovi i korijen maslačka sadrže visok postotak kvalitetnog beta-karotina, kalcija i željeza. List maslačka i korijen također imaju i blago diuretičko djelovanje koje pomaže organizmu da se oslobodi suvišne vode, pošto je list maslačka bogat kalijem, pa ne lišava sistem ovog minerala kao što to čine sintetički diuretici.
[b style="border: 0px; font-family: inherit; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Centela[/b] – Ova biljka se upotrebljava u azijskoj medicini već stotinama godina za liječenje upala i infekcija kože. Otkriveno je i da je od velike pomoći pri zacjeljivanju rane od epiziotomije (rez koji se ponekad izvodi na stidnici u drugoj fazi porođaja da bi se izbjeglo njeno pucanje). Žene koje su uzimale centelu svjedoče o manjim bolovima i bržem zacjeljivanju od onih koje su bile podvrgnute standardnim mjerama. Mnoge žene su otkrile da im centela pomaže u liječenju proširenih vena koje se ponekad pogoršaju poslije trudnoće. (Centelu ne treba upotrebljavati za vrijeme trudnoće).
[b style="border: 0px; font-family: inherit; font-style: inherit; margin: 0px; outline: 0px; padding: 0px; vertical-align: baseline;"]Kostrika[/b] — Porođajni trudovi mogu da rezultiraju neprijatnim hemoroidima. Da biste ih ublažili, pokušajte sa nanošenjem melema od ove ljekovite biljke.
Izvor: Narodni lijek
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://trudniceimame.serbianforum.info
 
Trudnoća i vitamini
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Klub trudnica i mladih mama :: Porodica :: Trudnoća i porodjaj-
Skoči na: