Klub trudnica i mladih mama
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PrijemPortalGalerijaLatest imagesTražiRegistruj sePristupitekst
Pupak i njega pupka 11418110

Pupak i njega pupka

Ići dole 
+3
Viki
carica_orhideja
Lazina mama
7 posters
AutorPoruka
Lazina mama

Lazina mama

Broj poruka : 1
Datum upisa : 11.09.2011
Godina : 34

Pupak i njega pupka Empty
PočaljiNaslov: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitimeNed Sep 11, 2011 9:21 pm

Маме када је код ваше деце отпао пупак?? Moj Лаза има 9 дана и још није отпао. А чула сам да је код неких беба отпао посла 2-3 дана. П. С. Јесте ви сређивале пупак саме својој деци или су долазиле докторке?
Nazad na vrh Ići dole
carica_orhideja
Admin 2
Admin 2
carica_orhideja

Broj poruka : 93
Datum upisa : 25.07.2011

PočaljiNaslov: Re: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitimeSre Sep 14, 2011 9:23 am

Mojim curama objema kasno, mladjoj sa skoro 20 dana. Dolazila je patronažna sestra i čistila joj pupak od gnoja, a ja sam malo briskala i posipala Bivacinom.
Nazad na vrh Ići dole
Viki
Admin
Viki

Broj poruka : 856
Datum upisa : 25.07.2011
Godina : 38

PočaljiNaslov: Re: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitimePon Okt 03, 2011 8:18 pm

Mojim curama je otpao u prvih 7 dana a malom je se to oduzilo,pupcic mu je otpao sesti dan al mu je stalno islo po malo krvi pa je se oduzilo na 3 nedelje.
Nazad na vrh Ići dole
https://trudniceimame.serbianforum.info
maja

maja

Broj poruka : 301
Datum upisa : 09.11.2011
Godina : 33

PočaljiNaslov: Re: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitimePet Nov 11, 2011 2:10 pm

mojoj bebi je otpao posle 5 dana...ja sam sama sredjivala pupak,jer sam po struci babica pa znam kako to ide...ali nije nista strasno to moze svaka mam da uradi...
Smile
Nazad na vrh Ići dole
sanjic

sanjic

Broj poruka : 161
Datum upisa : 26.07.2011

PočaljiNaslov: Re: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitimeSub Nov 12, 2011 10:21 pm

mom je otpao 7 dan,bilo je po malo gnojno još ali eto.čistila sam uredno i prošlo je sve ok.
Nazad na vrh Ići dole
Ivana Š.NS

Broj poruka : 77
Datum upisa : 10.11.2011
Godina : 43

PočaljiNaslov: Re: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitimePon Nov 14, 2011 12:43 am

Mom sinu je otpao 15 dan ,ali je dugo imao iscedak, cerkici 14, najvaznije je da lepo zaraste. Dolazila je sestra prvih dana, a onda je samo svracala da pogleda bebu, posto je ukapirala da znam to da radim. Pa sam onda sama. Obicno se POVIDONOM tretira pupak, a mozete probati i OKTANISEPT- to mi je patronazna preporucila, dezinfikuje,drenira i susi a pupak lakse i brze zaraste. Koristila sam to sa cerkicom.
Nazad na vrh Ići dole
maja

maja

Broj poruka : 301
Datum upisa : 09.11.2011
Godina : 33

PočaljiNaslov: Re: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitimePon Nov 14, 2011 1:06 am

ovako treba negovati pupak,tako je pravilno,ono skolski kako sam ja ucila i kako sam mojoj bebi radila...
Pupčana vrpca se na rođenju preseca i vezuje. Nakon izlaska iz porodilišta vidi se pupčani patrljak koji se obično sasuši i otpadne do 10. dana života. U prvih par dana, po povratku kući, o bebinom pupku bi trebalo da se brine patronažna sestra i da vam pokaže kako to vi da radite. Ona će vas upoznati sa osnovnim merama koje treba da znate kako nebi došlo do infekcije pupčane ranice.

POSTUPAK:

1. Odmotati zavoj sa pupka i baciti.

2. Uzeti sterilnu gazu i natopiti je povidon jodom.

3. Očistiti pupčani patrljak-ranu sa povidon jodom.

4. Baciti upotrebljenu gazu i uzeti drugu, natopljenu povidonom.

5. Očistiti okolinu sa povidonom.

6. Ponoviti sve još jednom.

7. Staviti suvu gazu na pupak i zavoj preko toga zaviti ili uviti sa većom suvom gazom u «bebu» (tražiti da vam to pokaže patronažna sestra).

Ako pupak vlaži ili ima okolno crvenilo ili granulom, beličastu tvorevinu (kao mali beli karfiol) treba se javiti pedijatru u dom zdravlja.
Čime da negujem pupak novorođenčeta?
Za negu pupka dovoljan je povidon jod. Antiseptički (žuti) prašak se više ne koristi a 3% hidrogen koriste pedijatri i patronažne sestre u slučaju infekcije ili pojave granuloma.
Kad će bebi otpasti pupčani patrljak?
To je relativno: kod nekih beba pupak odpadne za 3 dana a kod nekih za dve nedelje. Sve one pupčane patrljke koji nisu otpali za dve nedelje treba da pregleda pedijatar. Nipošto nemojte patrljak vući ili na bilo koji način pokušavati da ga uklonite. Kada se patrljak osuši on će otpasti. Kada se to dogodi ostaće upčana ranica koju je potrebno tretirati još par dana.
Ako pupak nije otpao na vreme, šta je po sredi?
Postoji mogućnost da beba ima fistule (mali kanalići koji povezuju bešiku), ili da ima infekciju koju će pedijatar prepoznati i pravilno lečiti.
Nazad na vrh Ići dole
sanjic

sanjic

Broj poruka : 161
Datum upisa : 26.07.2011

PočaljiNaslov: Re: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitimeČet Dec 29, 2011 8:45 pm

nešta nerazumijem.sve ste vi jednako učile,ali meni su u bolnici rekli da djetetu sa 75% alkoholom čistim ranu,pupak Question
a to se uopče više ne radi,i patronažna kad je bila rekla da.
a na internetu sam nasla da ne..
Nazad na vrh Ići dole
tanjaaa

tanjaaa

Broj poruka : 4
Datum upisa : 21.08.2012
Godina : 42

PočaljiNaslov: Re: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitimeUto Avg 21, 2012 1:50 pm

Mi se i poslije mjesec i po borimo sa pupkom,imali granulom,uzasno,dosadilo mi!!!
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Pupak i njega pupka   Pupak i njega pupka Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Pupak i njega pupka
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Njega intimnog područja nakon poroda

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu