| Pupak i njega pupka | |
|
+3Viki carica_orhideja Lazina mama 7 posters |
Autor | Poruka |
---|
Lazina mama
Broj poruka : 1 Points : 48223 Reputation : 0 Datum upisa : 11.09.2011 Godina : 34
| Naslov: Pupak i njega pupka Ned Sep 11, 2011 9:21 pm | |
| Маме када је код ваше деце отпао пупак?? Moj Лаза има 9 дана и још није отпао. А чула сам да је код неких беба отпао посла 2-3 дана. П. С. Јесте ви сређивале пупак саме својој деци или су долазиле докторке? | |
|
| |
carica_orhideja Admin 2
Broj poruka : 93 Points : 48861 Reputation : 2 Datum upisa : 25.07.2011 Lokacija : Hrvatska
| Naslov: Re: Pupak i njega pupka Sre Sep 14, 2011 9:23 am | |
| Mojim curama objema kasno, mladjoj sa skoro 20 dana. Dolazila je patronažna sestra i čistila joj pupak od gnoja, a ja sam malo briskala i posipala Bivacinom. | |
|
| |
Viki Admin
Broj poruka : 856 Points : 51189 Reputation : 10 Datum upisa : 25.07.2011 Godina : 38 Lokacija : Sabac
| Naslov: Re: Pupak i njega pupka Pon Okt 03, 2011 8:18 pm | |
| Mojim curama je otpao u prvih 7 dana a malom je se to oduzilo,pupcic mu je otpao sesti dan al mu je stalno islo po malo krvi pa je se oduzilo na 3 nedelje. | |
|
| |
maja
Broj poruka : 301 Points : 48083 Reputation : 2 Datum upisa : 09.11.2011 Godina : 33 Lokacija : beograd
| Naslov: Re: Pupak i njega pupka Pet Nov 11, 2011 2:10 pm | |
| mojoj bebi je otpao posle 5 dana...ja sam sama sredjivala pupak,jer sam po struci babica pa znam kako to ide...ali nije nista strasno to moze svaka mam da uradi... | |
|
| |
sanjic
Broj poruka : 161 Points : 48878 Reputation : 0 Datum upisa : 26.07.2011 Godina : 34 Lokacija : hrvatska
| Naslov: Re: Pupak i njega pupka Sub Nov 12, 2011 10:21 pm | |
| mom je otpao 7 dan,bilo je po malo gnojno još ali eto.čistila sam uredno i prošlo je sve ok. | |
|
| |
Ivana Š.NS
Broj poruka : 77 Points : 47715 Reputation : 0 Datum upisa : 10.11.2011 Godina : 43 Lokacija : Novi Sad
| Naslov: Re: Pupak i njega pupka Pon Nov 14, 2011 12:43 am | |
| Mom sinu je otpao 15 dan ,ali je dugo imao iscedak, cerkici 14, najvaznije je da lepo zaraste. Dolazila je sestra prvih dana, a onda je samo svracala da pogleda bebu, posto je ukapirala da znam to da radim. Pa sam onda sama. Obicno se POVIDONOM tretira pupak, a mozete probati i OKTANISEPT- to mi je patronazna preporucila, dezinfikuje,drenira i susi a pupak lakse i brze zaraste. Koristila sam to sa cerkicom. | |
|
| |
maja
Broj poruka : 301 Points : 48083 Reputation : 2 Datum upisa : 09.11.2011 Godina : 33 Lokacija : beograd
| Naslov: Re: Pupak i njega pupka Pon Nov 14, 2011 1:06 am | |
| ovako treba negovati pupak,tako je pravilno,ono skolski kako sam ja ucila i kako sam mojoj bebi radila... Pupčana vrpca se na rođenju preseca i vezuje. Nakon izlaska iz porodilišta vidi se pupčani patrljak koji se obično sasuši i otpadne do 10. dana života. U prvih par dana, po povratku kući, o bebinom pupku bi trebalo da se brine patronažna sestra i da vam pokaže kako to vi da radite. Ona će vas upoznati sa osnovnim merama koje treba da znate kako nebi došlo do infekcije pupčane ranice.
POSTUPAK:
1. Odmotati zavoj sa pupka i baciti.
2. Uzeti sterilnu gazu i natopiti je povidon jodom.
3. Očistiti pupčani patrljak-ranu sa povidon jodom.
4. Baciti upotrebljenu gazu i uzeti drugu, natopljenu povidonom.
5. Očistiti okolinu sa povidonom.
6. Ponoviti sve još jednom.
7. Staviti suvu gazu na pupak i zavoj preko toga zaviti ili uviti sa većom suvom gazom u «bebu» (tražiti da vam to pokaže patronažna sestra).
Ako pupak vlaži ili ima okolno crvenilo ili granulom, beličastu tvorevinu (kao mali beli karfiol) treba se javiti pedijatru u dom zdravlja. Čime da negujem pupak novorođenčeta? Za negu pupka dovoljan je povidon jod. Antiseptički (žuti) prašak se više ne koristi a 3% hidrogen koriste pedijatri i patronažne sestre u slučaju infekcije ili pojave granuloma. Kad će bebi otpasti pupčani patrljak? To je relativno: kod nekih beba pupak odpadne za 3 dana a kod nekih za dve nedelje. Sve one pupčane patrljke koji nisu otpali za dve nedelje treba da pregleda pedijatar. Nipošto nemojte patrljak vući ili na bilo koji način pokušavati da ga uklonite. Kada se patrljak osuši on će otpasti. Kada se to dogodi ostaće upčana ranica koju je potrebno tretirati još par dana. Ako pupak nije otpao na vreme, šta je po sredi? Postoji mogućnost da beba ima fistule (mali kanalići koji povezuju bešiku), ili da ima infekciju koju će pedijatar prepoznati i pravilno lečiti. | |
|
| |
sanjic
Broj poruka : 161 Points : 48878 Reputation : 0 Datum upisa : 26.07.2011 Godina : 34 Lokacija : hrvatska
| Naslov: Re: Pupak i njega pupka Čet Dec 29, 2011 8:45 pm | |
| nešta nerazumijem.sve ste vi jednako učile,ali meni su u bolnici rekli da djetetu sa 75% alkoholom čistim ranu,pupak a to se uopče više ne radi,i patronažna kad je bila rekla da. a na internetu sam nasla da ne.. | |
|
| |
tanjaaa
Broj poruka : 4 Points : 44774 Reputation : 0 Datum upisa : 21.08.2012 Godina : 42
| Naslov: Re: Pupak i njega pupka Uto Avg 21, 2012 1:50 pm | |
| Mi se i poslije mjesec i po borimo sa pupkom,imali granulom,uzasno,dosadilo mi!!! | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Pupak i njega pupka | |
| |
|
| |
| Pupak i njega pupka | |
|