Klub trudnica i mladih mama
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PrijemPortalGalerijaLatest imagesTražiRegistruj sePristupitekst
Kako da vaša deca jedu više povrća i voća? 11418110

Kako da vaša deca jedu više povrća i voća?

Ići dole 
4 posters
AutorPoruka
maja

maja

Broj poruka : 301
Datum upisa : 09.11.2011
Godina : 33

Kako da vaša deca jedu više povrća i voća? Empty
PočaljiNaslov: Kako da vaša deca jedu više povrća i voća?   Kako da vaša deca jedu više povrća i voća? Icon_minitimePon Nov 14, 2011 12:31 pm

Umorniste čak i od same pomisli da morate da se služite različitim trikovima kako bi vaša deca jela povrće i voće. Nema načina na koji niste pokušali da ih prevarite da jedu zdravu hranu? Neka deca su veoma tvrdoglava i razmažena. Većina, pre nego što proba neko povrće ili voće kaže kako to ne voli da jede. Međutim, postoje i ona deca koja osećaju istinsku odbojnost prema određenoj hrani. Ne mogu da podnesu miris ili teksturu određene namirnice. Postoji rešenje. Evo kako možete da pripremite povrće i voće, a da vaša deca uživaju u obrocima…
Nazad na vrh Ići dole
maja

maja

PočaljiNaslov: Re: Kako da vaša deca jedu više povrća i voća?   Kako da vaša deca jedu više povrća i voća? Icon_minitimePon Nov 14, 2011 12:32 pm

U ovih pet jela povrće i voće se odlično uklapaju:
Šejkovi
Neka deca odbijaju da jedu određeno voće, ali kad njegove plodove izmiksujte sa kokosovim mlekom ili sokom od narandže i servirate ih u visokim čašama sa slamčicom, tražiće još. Mešajte jagode, borovnicu, ananas, nektarine i breskve sa različitim sokovima i jogurtom. Na taj način stvorićete novi ukus. Imenujte šejkove nekim zanimljivim nazivima, tako da deci taj obrok zvuči primamljivo.
Palačinke
Palačinke su pravo rešenje kojim možete namamiti decu da jedu povrće i voće. Možete ih praviti sa spanaćem ili puniti iseckanim pečurkama. Skuvajte povrće, pečurke isecite na manje komade i sve to izmiksujte. Deca neće moći da naprave razliku između vašeg novog recepta i pirinča. Možete dodadti i kuvane bundeve ili tikvice. Poslužie ih umotane u aluminijsku foliju, pa će ispasti kao da je u pitanju neka brza hrane koju bi vaša deca inače pojela u pokretu.Pečena jaja
Jaja su isto kao i palačinke odlično rešenje za podmetanje povrća. Možete ih ispeći zajedno sa paprikom, crnim lukom ili pečurkama. Ako vaša deca ne vole da jedu velike komade povrća, onda ih prvo sitno iseckajte. Što češće budete ovako pekli jaja moći ćete u njih da stavljate sve veće komade povrća jer će se dete postepeno navikavati na njihov ukus.
Lazanje
Sloj lazanja sa patlidžanom, žutom bundevom ili iseckanim brokulama i karfiolom, dopašće se vašoj deci. Možete svaki put praviti lazanje sa drugom vrstom povrća.
Peciva
Deca vole različita peciva. Kiflice su odličano rešenje. Nemojte ih više praviti sa džemom, već sa nekim povrćem ili voćem.
Nazad na vrh Ići dole
MK

Broj poruka : 83
Datum upisa : 14.11.2011

PočaljiNaslov: Re: Kako da vaša deca jedu više povrća i voća?   Kako da vaša deca jedu više povrća i voća? Icon_minitimeUto Nov 15, 2011 11:02 am

Ja sam se drzal nekoliko pravila nametnutih sa strane pedijatra i mislim da su odlicna jer moje dete obozava svo voce i povrce nema nista sto mrzi jedino voce za kojim nije lud je lubenica ali i nju pojede.Mislim da vecinom probleme imaju roditelji koji namernice uvode drugacijim redosledom nego sto je proporuceno i oni roditelji koji se ne pridrzavaju nacin pripreme nmernica kod uvodjenja pa svojom mislju da je nesto bljutavo i bezukusno pa dodaju zacine, so, secer ustvari kvare ukus namernice koja bi se detetu mozd i svidela. Nama je pedijatar preporucio uvodjenje povrca kao prvih namernica sem mahunarki nakon povrca dolazi meso zumnce i tek sa mesom se uvodi osnovno autoktono voce bez jagodicastog voca i citrusa.Namernice se spremju na pari ili pecenjem u foliji bez masnoce, bez soli da bi dete naviklo i naucilo kakav je ukus neke namernice.Kod uvodjenja, namernica se ne mesa sa drugom namernicom vec se daje sama u prve dve tri kasica, tek kada je dete okusilo ukus nekog recimo povrca u cetvrtoj kasici ga mesat sa nekom namernicom koja je vec uvedena i tako polako dolazite do zanimljivih kasica i varijacija od nekolko vrsta namernica.Da Jos jedna bitna stavka bebe ne vole izolaciju, sediste za hrnjenje ih odvaja od ostatka porodice i to takodje utice na apetit, postavite bebu za sto i gledajte da makar njene glavne obroke upotpunite svojim prisustvom za istim stolom i da i vi takodje jedete sa njom, pocnite od sebi da li vam je sladje jesti sa obitelji ili kad ste sami.Kod vece dece koja vec imaju problem sa nekim namernicama zbog losih stecenih navika je tesko korigovati ali ne i nemoguce.Prva bitna stvar je ne forsirti , ko sedete gadi namernice u izvornom obliku nemojte ga nutkati sanjom jer ce je zamrzeti na duze staze.Trazite recepte u kojima je namernica zamenjiva sa dugom koja ima ista vitaminska svojstva ili jednostavno trazite recepte u kojima se namernica nevidi jer se koristi u drugacijem obliku recimo samlevena i ukombinovana u nesto.Ukljucite dete u rad u kuhinji , sva deca obozavaju da buckaju i muckaju i gledaju sta mama radi da usput probaju i to vec mozete raditi od starosti od godinu dana.Servirajte hranu u obliku crteza da detetu bude zanimljiva, takodje dajte detetu da servira samo ne samo sebi nego i drugim da aktivnu ucestvuje za stolom.
Nazad na vrh Ići dole
maja

maja

PočaljiNaslov: Re: Kako da vaša deca jedu više povrća i voća?   Kako da vaša deca jedu više povrća i voća? Icon_minitimeUto Nov 15, 2011 1:45 pm

hihii bas tako ako nista drugo najedu se brasna...hehehhehe
Nazad na vrh Ići dole
sanjic

sanjic

Broj poruka : 161
Datum upisa : 26.07.2011
Godina : 34

PočaljiNaslov: Re: Kako da vaša deca jedu više povrća i voća?   Kako da vaša deca jedu više povrća i voća? Icon_minitimePet Nov 18, 2011 10:10 pm

ja sam svom znala sakrit namjernice npr.volio je krumpir a nije volio mrkvu onda bi mu na sam rub žlice stavila krumpir a iza mrkvu.. ili tako nesta a sa vočem to se još mučimo jedino voli jabuke grist ovo ostalo neče ni pomirišat
Nazad na vrh Ići dole
vesna

vesna

Broj poruka : 7
Datum upisa : 20.11.2011
Godina : 35

PočaljiNaslov: Re: Kako da vaša deca jedu više povrća i voća?   Kako da vaša deca jedu više povrća i voća? Icon_minitimePon Nov 21, 2011 5:36 pm

Ja isto tako kao Sanjic,starijem sinu koji ima 4 godine i koji ne voli skoro nista jesti,sakrijem sargarepu posto je ne voli!!ali ukoliko oseti da sam mu nesto podmetnula odmah gadjenje,dok sa mladjim sinom od 2,5 godina nemam problema on jede sve,ali bas sve!!Stariji sin od voca voli samo jabuku i bananu!interesantna mi je prica sa seikicima,pa cu morati probati!!!Smile
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Kako da vaša deca jedu više povrća i voća?   Kako da vaša deca jedu više povrća i voća? Icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Kako da vaša deca jedu više povrća i voća?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Genetika i okolina određuju šta deca vole da jedu
» Ako vaša deca stalno zaboravljaju ili govore laži
» Kako su deca došla na vlast?
» Trovanje hranom: Kako prepoznati? Kako njegovati dijete?
» Kako beba treba da napreduje i kako treba da izgleda stolica i mokrenje kod beba

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Klub trudnica i mladih mama :: Porodica :: Deca-
Skoči na: